Semne de carte și biblioteci
Ray Bradbury s-a născut la 22 august 1920 în Waukegan, Illinois, în familia emigrantei suedeze Esther (Moberg) Bradbury și a lui Leonard Spaulding Bradbury, un montor de linii telefonice cu origini britanice. Al doilea prenume, „Douglas”, l-a primit după actorul Douglas Fairbanks.
El a fost înconjurat de o familie mare și iubitoare în timpul copilăriei petrecute în Waukegan, această perioadă constituind piatra de temelie a povestirilor sale. În ficțiunile sale, Waukegan-ul anilor ’20 avea să devină „Green Town,” Illinois, un simbol al siguranței și al sentimentului de „acasă” folosit deseori ca și element de contrast al poveștilor fantastice și pline de pericole. El a servit pe post de cadru pentru acțiunea din Dandelion WineSomething Wicked This Way Comes și Farewell Summer. În Green Town, unchiul preferat al lui Bradbury are aripi, carnavalurile itinerante ascund puteri supranaturale, iar bunicii săi îl cazează pe Charles Dickens.  Poate că folosirea cea mai elocventă a acestui pseudonim pentru orașul natal în culegerea de povestiri și schițe despre Green Town, Summer Morning, Summer Night, reprezintă modul în care Bradbury vrea să descrie dispariția rapidă a orășelelor mici americane, unde își avea el rădăcinile.
Între 1926 și 1933, familia Bradbury a schimbat constant domiciliul între Waukegan și Tucson, Arizona. În 1931, la unsprezece ani, tânărul Ray a început să scrie povestiri și, deoarece țara trecea prin Marea criză economică a folosit uneori hârtie de împachetat. În 1934, familia Bradbury s-a mutat la Los Angeles, California.
Bradbury era înrudit cu Douglas Spaulding, care a studiat intens opera lui Shakespeare și era un urmaș al lui Mary Bradbury, femeie judecată în 1962 în cadrul Proceselor vrăjitoarelor din Salem.
Ray a fost căsătorit cu Marguerite McClure (16 ianuarie 1922 – 24 noiembrie 2003) din 1947 până la moartea ei; ei au avut patru fete: Susan, Ramona, Bettina și Alexandra. Bradbury nu și-a luat permisul auto și a stat împreună cu părinții până la vârsta de 27 de ani, când s-a căsătorit. Soția lui timp de 56 de ani, Maggie – după cum o alinta el, a fost singura femeie din viața lui.
Scriitorul moare la 5 iunie 2012 în Los Angeles, California, la vârsta de 91 de ani, după o lungă suferință.

P.S. Daca preferi fantastica lui Bradbury, vizitează Biblioteca „Ovidius”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s