Semne de carte și biblioteci 

Celebrul romancier francez Onore de Baszac moare la 18 august 1850, acum 164 de ani. Cauza decesului – boala de inimă, complicată în faza terminală, cu hidropizie și gangrenă, cauzată de artrită. Suflarea și-a dat în casă de pe strada Fortunee, numărul 14 (în prezent, strada Balzac) din Paris și a fost înmormântat la Cimitirul Pore-Lachaise. Scriitorul a suportat greu inactivitatea la care îl condamnă boala: „Opt zile de febră. Aș fi avut timp să mai scriu o carte”. Creator a mai bine de 3000 de personaje, pe care le „îngropa”, de obicei, în cimitirul Pore-Lachaise – era în asemenea măsură pasionat de opera sa, încât, aflându-se în agonie, decedând, îl chema pe doctorul din „Comedia umană” : „Bianchon! Chemați-l pe Bianchon…Numai Bianchon m-ar putea salva”. După ce muri, un moderator pe nume Marminia veni să-i facă mulajul mâinii și adresă factura ”domnei Balsaque”. (Isabel Bricard)

Apropo, de nume. Pe tata scriitorului îl chema Bernard-Francois Balssa. I se mai zicea uneori Balssa sau Balzac, dar neoficial.
P.S. Operele lui Balzac atât în limba română cât și în limba franceză le puteți găsi pe rafturile bibliotecii „Ovidius”.  (I.B.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s