Semne de carte și biblioteci

Astăzi se împlinesc 92 de ani de la naşterea scriitorului Marin Preda, cel care a dat literaturii române capodopere precum „Moromeţii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Viaţa ca o pradă” sau „Delirul”. Prin originalitatea operelor sale şi stilul inconfundabil al scrisului, Preda este considerat de criticii literari un adevărat fenomen. 

Marin Preda s-a născut în satul Siliştea-Gumeşti, din judeţul Teleorman, într-o familie numeroasă. A renunţat la studii după susţinerea examenului de capacitate, iar în timpul vieţii a fost corector la revistele „Timpul” şi „România Liberă”, redactor la „Viaţa Românească”, director al editurii „Cartea Românească”, vicepreşedinte al „Uniunii Scriitorilor”, deputat în „Marea Adunare Naţională”.

Scriitorul a fost căsătorit de trei ori şi a avut doi fii cu cea de-a treia soţie Elena. Poeta Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului, mărturisea în cartea „Scrisori către Aurora”, că singura soţie pentru Preda a fost literatura, „care nu l-a trădat niciodată – nedezminţită, fidelă şi după moarte, veşnic răsplătitoare”.Moartea lui s-a produs din senin, în perioada în care romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”, care conţinea numeroase critici la adresa regimului, se afla în plină glorie. Familia sa consideră că moartea a avut loc în condiţii suspecte, mai mult de atât, fratele scriitorului, Alexandru Preda, crede că Marin Preda a fost asasinat de Securitate. Există persoane care au lansat şi teoria sinuciderii. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, în condiţiile unei come etilice”. Nici până în ziua de astăzi nu se cunoaşte răspunsul la întrebarea de ce a murit Marin Preda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s