Opt cărţi celebre care iniţial au fost refuzate de editori

Chiar dacă acum sînt cunoscute în întreaga lume, multe dintre cărţile devenite bestseller au fost refuzate de editori în primă fază. Fie că au fost considerate prea îndrăzneţe sau nepotrivite pentru piaţă la momentul respectiv, unele volume au făcut iniţial cale întoarsă către biroul autorilor.

Poate că paginile lor ar fi rămas uitate într-un sertar dacă publisher-ii nu şi-ar fi asumat riscul, scrie Huffington Post. Publicaţia a întocmit o listă a celor mai iubite cărţi care au fost în pericolul de a nu vedea niciodată lumina tiparului:

1. „Harry Potter şi Piatra Filozofală”, .K. Rowling – primul volum din celebra serie scrisă de J.K. Rowling a fost respins de mai mule ori, pe motiv că ar fi fost prea lung pentru un roman pentru copii. În plus, autoarea a povestit că, la început, a scris de mînă mai multe copii ale manuscrisului pentru că nu-şi permitea să realizeze fotocopii.
 2. „Ferma animalelor”, de George Orwell – chiar dacă scriitorul era deja cunoscut, unii editori au ezitat să publice romanul acestuia din cauza subiectului sensibil pe care îl propunea. Chiar şi T.S. Eliot, care conducea editura Faber and Faber la vremea respectivă, credea că Orwell era mult prea critic la adresa lui Stalin.
3. „Să ucizi o pasăre cîntătoare”, de Harper Lee – potrivit Huffington Post, autoarea însăşi s-a simţit destul de frustrată în timp ce lucra la acest roman. Astfel, la vremea respectivă au existat zvonuri potrivit cărora scriitoarea ar fi aruncat în zăpadă mai multe pagini ale manuscrisului. Cel care a convins-o însă să nu renunţe a fost agentul ei, care îi fusese recomandat de Truman Capote.
4. „Conjuraţia imbecililor”, de John Kennedy Toole – scriitorul american a fost refuzat de numeroşi editori, astfel că nereuşita l-a împins să se sinucidă în 1969, pe cînd avea doar 31 de ani. Romanul său a fost publicat postum, după ce mama lui a continuat să-l trimită către diverse edituri. Cartea a avut un succes imens, astfel că lui Toole i-a fost decernat postum Premiul Pulitzer. 
5. „Zen şi arta reparării motocicletei”, de Robert Pirsig – ca şi celelalte cărţi enumerate mai sus,şi aceasta a primit numeroase scrisori de refuz. Mai exact, 121 de editori au respins manuscrisul înainte de a fi publicat în 1947.
6. „Călătorie în a cincea dimensiune”, de Madeleine L’Engle – autoarea americană a romanului SF a susţinut la început că opera sa este respinsă pentru că este „prea diferită” de ceea ce se scria la începutul anilor ’60. Totuşi, John Farrar, de la editura Farrar, Straus & Giroux, s-a îndrăgostit de această carte imediat ce a citit-o şi a decis publicarea sa în anul 1962. 
 7. „Carrie”, de Stephen King – acesta a fost primul roman publicat al autorului. Anterior Stephen King îşi încercase norocul cu alte trei volume, care însă au fost respinse de editori şi nu au văzut niciodată lumina tiparului. Chiar şi în 1974, cînd „Carrie” a fost publicat, scriitorul nu se arăta prea încrezător în succesul său. „Cine ar vrea să citească o carte despre o biată fată, sărmană, care are probleme cu menstruaţia? Nici nu-mi vine să cred că l-am scris”, spunea Stephen King la vremea respectivă.
 8. „Jurnalul Annei Frank” – jurnalul ţinut de adolescenta germană în perioada exilului olandez, cînd a stat alături de familia ei într-o ascunzătoare din Amsterdam, a fost publicat datorită tatălui fetei. Acesta, singurul din familie care a supravieţuit Holocaustului, a dorit iniţiat ca doar cîteva fragmente ale jurnalului să fie tipărite. În cele din urmă însă, acesta a fost publicat integral, fiind considerat totodată un document istoric.
Sursă: Moldova Suverană


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s