Doina Neamului

Cu dragoste faţă de tot ce au făcut soţii Aldea-Teodorovici, in memoriam Doina Aldea-Teodorovici, Biblioteca „Ovidius” a organizat la 18 noiembrie un medalion literar-artistic, numit semnificativ „Doina Neamului”. Sala bibliotecii a devenit neîncăpătoare. Să o comemoreze pe Doina au venit studenţii de la Colegiul de Construcţii (însoţiţi de profesoarea de istorie, Ana Sâlii şi bibliotecara Tatiana Ambroci), de la Colegiul Politehnic (profesoara de limbă română, Ina Zabaceaev şi bibliotecara Oxana Panencov), de la USM (facultatea de jurnalism) şi elevi de la Gimnaziul nr. 53.
 Moderatoarea Cristina Voroneanu, elevă la Liceul „Mihai Viteazul”,  a prezentat oaspeţii – rude apropiate celei omagiate şi mama interpretei, Eugenia Marin. Ea a povestit publicului multe întâmplări din copilăria Doinei, cum a dansat în ansamblul „Moldoveneasca” şi când revenea din străinătate, săruta pământul. Tinerii au pus numeroase întrebări, argumentând că n-au putut să o cunoască fizic pe Doina, deoarece când s-a întâmplat blestematul de accident, ei încă nu se născuse. Dar ei o cunosc prin cântecul rămas de la Ion şi Doina şi i-au îndrăgit repertoriul. Studenţii de la Colegiul de Construcţii specialitatea Cadastru si organizarea teritoriului COT 11.09.1, Cobâlaş Mihaela, Călugăru Tudor, Corjan Maria, Cucoară Diana, Siverean Elena, Rebeja Mihaela, Tverdohleb Marina, Iuldaşev Sergiu, Ghebos Tatiana, Grigoriţă Svetlana au prezentat un recital de poezie, dedicate Doinei. A urmat un microrecital al interpretei de muzică folk, Natalia Croitor şi a tinerilor chitarişti Andrei Baltaga şi Roman Alexandreanu.
Eugenia Marin le-a mulţumit copiilor că n-o uită pe Doina, fiindcă „un om trăieşte, cât lumea îşi aminteşte de el”. Dna Marin i-a îndemnat să-şi iubească Patria, să n-o părăsească, doar pentru interesele personale. Şi cât mai mult să citească.
La încheiere tinerii i-au mulţumit în numele generaţiei pentru Doina, cea care a exprimat năzuinţa Neamului, Dorul şi Unitatea de Neam. Atât timp, cât o să existe cântecul pe pământ şi neamul românesc, atâta timp o să persiste amintirea despre ei.
Medalionul s-a încheiat cu cântecul „Bucuraţi-vă”, interpretat la chitară de Roman Alexandreanu, fiind susţinut de întreg auditoriul.
 
 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s