MASĂ ROTUNDĂ

SÂNZIENELE – SĂRBĂTOAREA SOARELUI ŞI A DRAGOSTEI

Denumirea de Sânziene are mai multe semnificaţii. În primul rând este floarea frumos mirositoare, care înfloreşte în ajunul solstiţiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, având numeroase întrebuinţări în medicina şi cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anumite proprietăţi mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea preamărgătoare zilei Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Organizată în colaborare cu Studioul pentru tineri şi adolescenţi „Semnal Junior” de la Radio-Moldova, a devenit deja o tradiţie ca membrii clubului „Tinere talente” de la biblioteca „Ovidius” să se întâlnească la o masă rotundă de discuţii şi schimb de păreri în ajunul acestei sărbători, pentru a ne reaminti cu toţii de obiceiuri şi tradiţii populare generate de acest eveniment.
Zina Izbaş, redactor-prezentator la Radio Moldova, a încurajat tinerii la un dialog deschis de expunere a celor ce cunosc ei despre această sărbătoare, dar şi să povestească despre propriile sentimente şi atitudini faţă de obiceiurile populare lăsate moştenire de străbunii noştri. O parte din participanţii la activitate sunt şi membrii activi ai Studioului „Semnal Junior”, iar toţi sunt cititori pasionaţi şi creatori talentaţi.
Toţi cei prezenţi, prin comunicările lor, au reuşit să readucă suflul cald şi luminos al acestei sărbători în sala bibliotecii „Ovidius”, cu atât mai mult că, graţie străduinţei dnei Zina Izbaş, care ştie locuri din împrejurimile Chişinăului unde cresc sânzienele, mirosul puternic şi miraculos al acestor flori, frumos aranjate în vaza de pe masă, a fost şi el copărtaş al senzaţiilor de readucere la viaţă a tradiţiilor şi datinilor populare din ajunul Sânzienelor.
Cu mult drag şi respect pentru obiceiurile populare a vorbit Elena Butucel, directorul bibliotecii „Ovidius”, ţinând să mulţumească şi tinerilor pentru informaţiile expuse de ei.

Pentru doritorii de a afla mai multe despre această sărbătoare s-a vernisat o expoziţie de carte din colecţiile bibliotecii, care cuprinde dicţionare, monografii dedicate obiceiurilor populare la români, cât şi opere artistice inspirate din aceste tradiţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s