O SOARTĂ ŞI UN VIS
O lansare de carte mai deosebită, proaspăt apărută la editura „Ancestrala”, a avut loc recent la biblioteca „Ovidius”. Volumul „O soartă şi un vis” are pe copertă doi autori, deoarece este alcătuit din două părţi. În prima parte a ediţiei, intitulată „File de jurnal: Amintiri ale unei sorţi”, autoarea, Ecaterina Drotenco, transmite celor care o vor citi un mesaj al sufletului său chinuit de dorul familiei de care s-a aflat departe timp de zece ani, ea fiind una din miile de persoane nevoite să plece la muncă peste hotarele ţării. Dna Ecaterina Drotenco a adus multe mulţumiri celor care au ajutat-o să deschidă uşa visului său – să scrie o carte despre soarta oamenilor plecaţi din ţara natală, în care să povestească despre cei zece ani de comunicare cu doar doi ochi vii, aceasta fiind starea bolnavului de care a îngrijit, despre cei zece ani mistuită de dorul familiei.
Scriitorul Dumitru Mircea, a susţinut ideea şi a redactat amintirile dnei Drotenco pentru tipar. Apoi a simţit nevoia de a ne povesti mai multe despre această familie, care de fapt este exponentul unei bune părţi a populaţiei din ţara noastră, care au ales calea exodului pentru a întreţine starea materială bună a familiilor lor. Astfel a apărut doua parte a cărţii intitulată sugestiv „Rai sau iad la muncă peste hotare”.
Cei prezenţi la lansare au menţionat că au rămas profund impresionaţi de calvarul în care deseori se află oamenii nevoiţi să plece din ţara lor. Pavel Buza, editorul cărţii, consideră că despre viaţa lor grea se merită a scrie o carte. Scriitoarea Raisa Plăieşu le-a dorit tinerilor aflaţi în sala bibliotecii să lase să pătrundă mesajul acestei cărţi în sufletele lor, pentru că trebuie să înţeleagă care e firul vieţii lor, care drum o să aleagă să-l parcurgă în viitor. Eugenia David, traducătoare, redactor de carte, a apreciat stilul laconic de prezentare a evenimentelor în care autoarea totuşi reuşeşte să ne transmită toată suferinţa enormă a sufletului său. Ea a adresat un apel către aceşti oameni de a se întoarce acasă, de a ne iubi plaiul nostru natal aşa cum este, pentru ca familiile să fie întregite.

Consătenii dnei Drotenco, veniţi din satul Tigheci, raionul Leova, au dorit să se bucure împreună cu ea pentru realizarea visului: editarea unei cărţi. Elena Butnaru, profesoară de limba şi literatura română din acest sat, foarte emoţionant a reiterat puterea de jertfire a acestor mame care pleacă de acasă, suferă, dar totuşi îşi dăruiesc sufletul lor celor care au nevoie de ajutor. În ochii copiilor a căror părinţi sunt plecaţi se remarcă tristeţea, i-a văzut deseori răvăşiţi sufleteşte. Şi ea a adresat celor prezenţi un apel de a fi mai buni cu părinţii, prietenii, oamenii din jurul nostru. Poate copiii ar trebuie să aprecieze puţinul pe care îl au şi atunci părinţii nu vor fi nevoiţi să plece de lângă ei.
Pentru colecţia bibliotecii „Ovidius” autorii au donat câteva volume ale acestei cărţi, deci invităm cititorii interesaţi să o lectureze.

Postat de Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal.

2 gânduri despre „LANSARE DE CARTE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s