Valeriu Gagiu – omul care merge spre soare

Săptămâna uşilor deschise a debutat cu o emoţionantă activitate de comemorare a scriitorului şi regizorului Valeriu Gagiu.
Născut la 1 mai 1938 în oraşul Chişinău, distinsul regizor Valeriu Gagiu s-a stins din viaţă la 21 decembrie 2010. Activitatea de comemorare a fost organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie a oraşului Chişinău. Astfel a fost vernisată expoziţia de fotografii din viaţa şi activitatea regizorului Valeriu Gagiu, comentată de Liuba Coşman colaborator al acestui muzeu. Expoziţia a ajutat celor prezenţi, elevi de la liceul „Mihai Viteazul”, studenţi de la Colegiul Politehnic din Chişinău să cunoască vizual file din biografia acestui chişinăuian merituos, care şi-a iubit enorm ţara şi oraşul natal. Acest fapt a fost accentuat de soţia sa, dna Zinaida Timofte, care a readus la zi cuvintele regizorului spuse la nenumăratele chemări de a pleca peste hotare – „Nu-mi văd rostul decât în oraşul meu”. S-a remarcat şi dragostea sa pentru lectură, care a început din primii ani de şcoală şi nu a avut sfârşit.
Colegul de la studioul „Moldova film”, operatorul Ion Chistruga, a menţionat tenacitatea şi creativitatea muncii depuse de Valeriu Gagiu pe parcursul carierei sale, el fiind, de fapt, la temelia cinematografiei naţionale. Ca o recunoaştere a meritelor sale, Valeriu Gagiu a primit titlurile de Maestru emerit al artei din R.S.S.M. (1984), membru de onoare al Academiei Internaţionale de Film „Nika” din Rusia. De asemenea, el a fost decorat cu Ordinul „Drapelul Roşu de Muncă” şi cu Ordinul Republicii (1998), Laureat al Premiului Naţional al Republicii Moldova (1998), Artist al Poporului RM – (2010).
Un grup te tineri de la Colegiul de Construcţii din Chişinău au venit cu un mic recital de versuri dedicate muncii actoriceşti şi regizorale.
Chipul viu al regizorului Valeriu Gagiu a fost resimţit de publicul din sală în momentul vizionării filmului documentar ”Eu am mers după soare”, prezentat de autoare, tânăra regizoare Alina Ciutac.
Margareta Cebotari
bibliotecar principal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s