La 21 martie, zi în care pretutindeni pe glob s-a sărbătorit Ziua mondială a poeziei, la biblioteca “Ovidius”, în cadrul cenaclului literar “Ovidius”, moderat de scriitorul Ianoş Ţurcanu, s-a desfăşurat un medalion literar-artistic dedicat aniversării a 125 ani de la naşterea poetului George Topîrceanu (născut la 21 martie 1886, Bucureşti, răpus de o boală grea la 7 mai 1937, Iaşi). Evenimentul a fost organizat în colaborare cu biblioteca Colegiului de Construcţii din Chişinău, biblioteca Colegiului Politehnic şi Catedra de limbă şi literatură română a liceului “Mihai Viteazul”. Activitatea a fost onorată de prezenţa mai multor personalităţi marcante: academicianul Mihai Cimpoi, directorul Institutului de filologie al AŞM dl Vasile Bahnaru, scriitorii: Iulian Filip, Andrei Strâmbeanu, Nicolae Rusu, Nina Josu, Renata Verejanu, Zina Izbaş, Isidor Doctoreanu, (România). Scriitorii invitaţi la activitate au avut fiecare un cuvânt de spus despre opera lui George Topîrceanu, referindu-se şi la influenţa benefică a poeziei în viaţa noastră.
Un grup de studenţi de la Colegiul de Construcţii din Chişinău (sub conducerea profesoarei de limba şi lit. română, dna Ludmila Condur) şi elevii clasei IX „M” de la liceul „Mihai Viteazul” (sub conducerea profesoarei de limba şi literatura română, dna Olga Starţun) au pregătit un formidabil recital poetic din opera scriitorului G. Topîrceanu. Foarte emoţionant pentru public a fost să asculte poezia „Pruncul” în interpretarea Irinei Bardiţa, o tânără talentată, care scrie şi poezie, studentă la Colegiul Naţional de Comerţ.
Un alt mod de a păstra în memoria noastră scriitorii cei mai valoroşi este să le citim opera, să le apreciem talentul şi devotamentul lor pentru literatură. Acest îndemn a fost adresat participanţilor la medalionul literar omagial dedicat scriitorului George Topîrceanu.
Aspecte de la activitate puteţi vizualiza aici: http://www.flickr.com/photos/biblioteca_ovidius/?deleted=5554989805

Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal, filiala „Ovidius”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s